Saturday, September 5, 2009

KISAH LAKSAM DAN NASI GORENG TENGAH MALAM

Gambar ehsan eiyda. Anyway aku sebenarnya dah lama nak makan laksam ni. Dulu2 selalu gak beli tapi kat satu gerai yg skrg dh tak wujud. Mmg banyak laksam dijual di merata tempat tapi aku serik sbb pernah terbeli yg tak sedap. Just imagine la...kuah yg isi ikan tu rasa cam basi. Errrghhhh...

Jadinya pastu aku lupakan je la hasrat makan laksam kerana gerai feveret aku dh takde. Tapi semalam aku memberanikan beli di satu gerai kat Pasar Ramadhan Kompleks Hentian Kajang. Peniaganya org Kelate so konfem la laksam ori nih. Harga RM3.00 dan seriyes aku harap nau rasanya sedap.

Hari semalam memang tak plan utk masak pun. Sebab balik keje terus pegi kedai borong beli barang2 dapur sket. So beli siap2..selain dari laksam aku tu, En. Anuar beli roti john dari satu gerai awek tomboy yg mukanya kelat (tapi nasib la sodapppp...) dan air tembikai. Pastu balik ler...walaupun En. Anuar duk terpisat-pisat kata ni tak cukup makanan ni. Tapi aku tarik gak suh balik dgn janji malam2 sket kalau lapar gak aku masak.

So balik dah jam 7 pm. Siap2 tunggu je waktu buka sambil ngadap facebook dan bloghopping sket2. Malamnya aku kemas rumah, basuh kain dan sebagainya sbb aku mmg malas nak wat ape2 di siang hari. Hahahahah...pemalazzzz..... Jam 11 pm En. Anuar lapar dan spt dijanjikan aku kena masak lerrr. Nak masak lauk malas. Tgk peti ais ade ikan bilis, nasik sejuk, baki ayam sambal, timun, sambal belacan. Jeng...jeng...jeng... Tumbuk ikan bilis+bawang+cili api tumis skali ngan sambal ayam. Campak sambal belacan sket masuk nasik. Ada sayur kangkung..belasah jer la. Telur sebijik. Potong timun wat ulam susun memolek dalam piring sama sambal belacan. Huhuhuhuuh...kan dah mcam makan kat kedai tu. Pastu bancuh air panas. Settled......

Luper nak bgtau...laksam tadi fuhhhhhhhh sedap bangattttttt. Pasni leh beli kat mek tu lagi la. Belajar masak? Tima kasih je la....Aku rasa tak chemistry plak, org N9 belajar masak laksam. Huhuhuhu. Makan boleyyyyy!

3 comments:

Boneka tak sakit said...

lol ibu aku terer masak laksa! walaupow lari tajuk tapi....

haha entah! lah! :))

sha89 said...

kak bungaa....kite minat gilerr ngn laksam gak hehe~

tp mkn sikit je...klau mkn bnyk2 nnti rasa muak...

eiyda said...

k.eiyda dtg jenguk laksam tu..heheh..apa salahnyer kalau try buat sendiri laksam tu..tp memang leceh sikit nak buat tu..takpe la beli jer senang kan..;)