Wednesday, November 26, 2008

Dah cukup kuat ke?!

Hari ini 26 November 2008...sebulan lagi 2009 menjengah. Setiap kali tahun baru, ada saja hal yang memerlukan aku berfikir. Aku tak kisah la ttg keperluan berfikir, tapi aku cuma taknak berfikir ttg masalah. Tak paham? Tak pe la....bukan hal korang pun, hal aku sendiri. Tahun 2009 nnt aku perlu buat keputusan...nak mengandung ke; nak sambung belajar. Sebab aku dah buat keputusan awal (yg dah lama aku tak review) bahawa antara kedua hal itu, aku perlu pilih satu. En. Anuar takde masalah...he's ok with both or either one.

Appointment demi appointment yang aku lalui di Hospital Serdang menjadikan aku lebih banyak berfikir betapa hidup ini ada bermacam-macam sisi. Sisi itu boleh kita pilih dan statik...atau kadang2 ia sisi yang terbias oleh sisi2 lain yang kita tak pilih. Hahahahhaha...tak paham...tak paham.... Ada yang taknak anak, dapat anak. Senang2 je mengandung, beranak. Saat2 menunggu dipanggil ke bilik rawatan, memberi aku masa untuk berfikir. Dan kadang-kala habis di situ saja lah.....habis dengan berfikir.


Masalah duit? Kalau dah pasal duit, memang lah ada masalah. Tapi apelah sangat..masalah duit takkan selesai. Dah mati pun kadang2 ade masalah lagi dengan duit. Tahun ini target aku utk dapatkan rumah sendiri tercapai. Itulah kejayaan terbesar aku sepanjang 3 tahun ni (selepas Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2005). Kaedah bintang yg aku aplikasikan selama ini memang menyeronokkan. Walaupun dari segi kerja aku agak merosot tahun ini, tapi personal life mmg banyak bintang. Termasuklah menyelesaikan majlis kahwin dua orang adik aku. Dan keduanya aku dah dapat rumah sendiri!!!!!....YESSSS!!!!!

Aku senang dengan hidup aku sekarang. Cuma selepas ini, aku perlu lebih banyak berbakti, pada umi ngan walid, adik-beradik, suami, keluarga dan kawan-kawan. Bekerja di INSPEM memberi aku interpretasi baru utk istilah kawan. Bertambah ramai kawan, maka bertambahlah karenahnya. Perbezaan jawatan, pendidikan dan umur menjadikan hubungan aku dengan kawan-kawan lebih menginsafkan. Antara aku dan "kawan-kawan" ruang lingkupnya amat terhad. Aku bukanlah menafikan istilah sahabat baik, cuma itu bukan gaya aku; bukan prinsip aku. Aku mengkategorikan diri aku sebagai org yg sangat flexible dalam hal berkawan, sesiapa sahaja boleh berkawan dengan aku dan sesiapa juga boleh bermusuh dengan aku. Dan aku tidak pernah mencari keduanya; kawan atau musuh.
SEMOGA TAHUN 2008 INI BERLALU DENGAN BAIK DAN KEDATANGAN 2009 BERMULA DENGAN LABIH BAIK.

No comments: