Sunday, November 16, 2008

Personal & OfficialPersonal.....
Hidup ini indah (walaupun kadang-kala aku perlu berusaha utk mengindahkannya). Aku baru bernafas seumur 28 tahun...mana mungkin aku boleh mengatakan hidup ini pahit? Kalau sekarang ini pahit, bagaimana esok?lusa?

Aku hampir (walaupun masih jauh sbnarnya) utk menjadi seorang peguam. Memulakan alam universiti di UKM dalam Matrikulasi Undang-undang seterusnya ke tahun satu. Kandas? Itu mungkin perkataannya. Kesilapan mengatur langkah menyebabkan aku gagal melunaskan perjuangan belajar.... Tak terfikir utk aku menjadi peguam, malah aku tak terfikir pun utk bekerja sebagai Puan Kerani. Yang Maha Esa itu Maha Penentu, DIa telah merencanakan utk aku, maka tiba saatnya, AKU kini AKU.

Melangkah ke alam dewasa mengajar aku hidup ini indah...tetapi syaratnya kita perlu mengindahkannya. Aku pernah di puncak gemilang dalam segalanya, kemudian kecundang, bangun semula, tumbang dan tegak kembali. Kalau itu tidak indah, nescaya aku akan terus dimamah dukacita. Kini masanya aku membuktikan diri.

Cinta dan perkahwinan? Aku boleh mendabik dada, kerana aku telah Allah kurniakan kegagahan (ALhamdulillah). Mengharung manis bercinta, meredah pahit bertunang lama, mengecap bahagia sementara, kemudian dilanda malapetaka. Tujuh bulan aku menjadi zombie, bekerja 24 jam, bukan utk cari duit lebih tapi semata utk pastikan aku sibuk. Aku menjadi hamba pada kerja, pastikan diri aku tak leka. Hingga satu tahap aku takut utk ke tandas, kerana berseorangan di situ akan membuat aku leka dan kemudian melayan perasaan. Hikmahnya ketika inilah aku membina diri aku yg lebih kuat, luar dan dalam. AKu jadi kejam pada diri sendiri, menafikan rehat. Syukur aku telah melepasi saat itu dan kini terus bahagia kembali.

Kalau dikenangkan saat ini, hidupku dan hidup semua orang tak pernah lari dari masalah. Sama ada masalah itu jadi simpanan dalam hati atau diluahkan pada orang, atau masalah yang dicari sendiri, bezanya cuma sekuat mana kita mengendalikannya. La Tahzan...kuatkan hati dan serahkan pada Yang Esa utk menentukannya jika sudah keputusan ikhtiar.


Official...
KerjA...KERJA....dan kerja lagi. Siapa kata jadi kerani senang? Perspektif umum memanglah...tambah pula kalau di sektor kerajaan. Ala masuk kerja kul 8 kul 5 balik. 830 pagi sarapan, 10 pagi minum pagi,1 tghari makan lagi...
Tapi aku tak rasa macam tu. Aku berhempas pulas berhadapan dengan kerja yang kadang2 bukan kerja aku pun. Mujurnya aku berada di pihak yg menerima arahan dan melaksanakan arahan. Tapi aku sendiri telah meletakkan standard aku sendiri. Aku pegang pada tuan badan, kalau pemberi arahan berwibawa aku akan melaksanakan dengan wibawa juga. Jika pemberi arahan pantas dan cergas aku pun aku akan laksanakan tugas begitu juga.
Aku telah korbankan banyak perkara utk kerja aku. Mungkin tak terpandang pun oleh sesiapa (aku tak kisah punnn...). Mungkin aku masih belum sehebat mana untuk bercakap pasal pengorbanan kerja. Penat? Semua orang penat. Tapi aku penat berdepan dengan org2 atasan yg mempunyai cita-cita setinggi langit...asyik mendongak tanpa menjeling sedikit pun ke bawah. Kadang-kala ikhlas aku bekerja jd macam dendam. Seakan tak adil...mereka berada di tempat yg tinggi tetapi rendah pula sikap "perikemanusiaan"nya. Dan sekali lg, aku berpegang pada tuan tubuh. Walau sehebat mana ilmunya, setinggi mana pencapaiannya...andai hubungannya sesama manusia "out of service"...sorry aku tak respect langsung.
Sibuk? Haaa.....perkataan inilah yg aku paling benci dengar. Taknak sibuk jangan kerja. Duduk rumah tidur. Jangan merantau kat tempat org. Duduk je di kampung, teruslah berada di "comfort zone" anda. Aku peduli hapa! Jujur dan adillah pada jawatan kita. Officers must act like officers... tapi dengan gaya yg bijak. Kadang2 tingkah laku para profesional ni buatkan org bawahan tergelak. Nak kata BODOH...belajar tinggi...tapi nak isi borang pun tak reti. Aku rasa aku nak senaraikan benda2 bodoh yg diorg buat.
SIMPUL MATI
Apa saja yg datang dalam hidup kita, ada sebab-musababnya. Bagi aku, tiada yg mustahil. Menjadi yang terbilang itu hakmilik setiap insan.

No comments: