Tuesday, February 24, 2009

TERANG BAGAI BULAN PURNAMA

Pagi ini pejabat aku bagai diserang garoda. Bukan sunyi sepi tetapi semua orang dalam mode berjaga-jaga. Andainya digambarkan ia bagaikan sang teruna menunggu masa ijab kabul. Kalau dibayangkan lagi ibarat menanti keputusan AF - peserta mana yang tersingkir. Dan kalau nak over lagi macam nak tunggu nama dipanggil untuk cabut gigi...hehehehheheh.... Nak menunggu jarum jam bergerak rasa macam nak tolong pusingkan je jarum jam tu. Nak makan pun rasa macam ala-ala tak sampai ke perut. Fuhhhhh....serius aku cakap. Memang suspen!

Kesahnya plak, sebenarnya hari ini ialah Audit Pemantauan SIRIM.... Inilah first time kami menghadapinya. Ya Allah betapa berdebar-debarnya hari ni... Aku tau ramai yang tau betapa hebatnya penangan Audit SIRIM ni.

Bagi setengah orang; di pejabat aku ni lah contohnya, bagai takde apa je yang berlaku. Boleh lagi bersuka-suka....keluar makan, lepak-lepak.... Itu hari ni. Sepanjang seminggu dua yang lepas, aku tak rasa ada nampak sikap tolong-menolong. Yang ada cuma buat kerja masing-masing. Pastu dengan bangganya mencanang betapa dia sudah siap semuanya...sudah ready segalanya. Memanglah! Sebab ko buat keje ko je. Langsung tak tengok apa pun keje orang lain. Kengkadang ko tak sedar pun yang keje ko pun melepaskan batuk di tangga, orang lain yang selesaikan. Bodoh punya manusia.

Kepada manusia2 itu, sedarlah diri. Kesian kat kawan2 yang terpaksa selesaikan bermacam-macam hal sendirian. Ketika ni aku tercari-cari gak...mana la kawan2 yang selalu makan sama-sama, keluar jalan sama2...tapi bila kena stayback sampai tengah malam; mana ek kawan2 tu..... Senang sama-sama, susah sorang2 ek?

Jadi kepada Puden, Kak Jun dan Hanim...tahniah setinggi-tingginya atas kegigihan korang. Kepada Kak Jun yang mengendong baby ke opis di hari minggu, tabik spring dari aku. Pada Hanim yang sering terpaksa menangguhkan janji untuk balik kampung, tahniah sebab maintain sentiasa. Apa pun keputusannya esok aku tetap salute sebab korang berdualah perjalanan program ni lancar. Dan aku juga berharap orang2 sekeliling yang perasan bagus (sebab buat keje sendiri je kan?), sedarlah weiiii....korang sendiri letak diri korang di mana. Di bawah? Bukan di bawah....memang dah level bawah tanah. Sedar la weeiiiiiii..................

JADI KEPADA SEMUA; TAHNIAH (ditujukan kepada semua yang tak perasan).


Kepada ORANG-ORANG yang BIASA....Hehehehhe...biasalah tu kan? Macam tak biasa.... Pas ni sambung wat mende lain plak.

No comments: