Wednesday, August 5, 2009

CERITA KOREA

Last year institut menganjurkan satu program iaitu Expository Quantum Lecture Series (EQuaLS) dan ia merupakan siri yg kedua. Tugas aku seperti biasa tugasan teknikal, sediakan itu dan ini sehari dua sebelum event. Lokasinya di Fakulti Kejuruteraan. All the speakers adalah orang2 yg tersohor dlam bidang masing2 (seriously aku tak faham pun exactly apa bidang ini). Tapi speakers adalah dari UK, Singapore dan Austria. All Mat Sallehs ni sungguh bersemangat dan sangat sempoi. Aku suka. Participants pula adalah terdiri dari locals and foreigners. Aku masih ingat sesi mengejar biawak semasa lunch break. Ye betul...depa nih rasanya tgk wildlife mungkin di zoo atau Animal Planet je kot. So bila biawak bernama Memey (kitorg la bg nama) tu asyik berkejaran dengan rakan2nya di tepi tasik kejut tu, makanya beria-ia mereka ni amik gambar. Some of them siap compare the photos among them. Heheheheh..

Aku tetiba teringat program ni sbb aku tgk citer Korea mende ntah (tertengok sebenarnya). On the 2nd day of EQuaLS, it was raining heavily. Sangat lebat ptg masa dh abis program for that day. Cam biasa Encik Anuar amik aku dan diulangi hujan sgt la lebat. Di foyer bangunan tu ada 2 org participants from Korea yg sedang berusaha mendapatkan teksi... Aku nampak tapi sbb Encik Anuar dh datang dan malam tu kami nak celebrate my MIL nyer besday di Ampang, so aku tak sempat la nak buat apa2.

Dan ditakdirkan plak, bila keluar dari Fakulti, baru terperasan aku tertinggal handbag aku kat bilik seminar. So kami patah balik to pick up the bag. The two Koreans masih di sana rupanya. Dalam keadaan agak risau agaknya sebab hujan lebat, tak dapat teksi dan communication barrier (diorg tak pandai ckp omputih). Dua org RA Dr. HZ sedang berusaha membantu. Dan kawasan foyer itu mmg dh mula lengang. So aku tanya mana diorg nak pergi. Diorg cakap just bring them to any taxi stand coz they stay at Ampang. Ok lah aku pandang Encik Anuar dia kata on. Aku pun bawak la Koreans tu naik my 'so-called' sport car dgn harapan dapat teksi di depan KMR. But no luck. Ada satu teksi tp pakcik tu tak mau jalan bila cakap org Korea nak pegi Ampang. So naik kereta balik, tuju pula ke Stesen Komuter Serdang. Tp otw tu, hujan sgt lebat dan adalah sgt mustahil utk menurunkan mereka itu. So after bincang ngan Encik Anuar, maka dia kata kita hantar je la diorg. Kita pun nak pegi Ampang gak.

Aku pun bgtau the Koreans. I'll bring you Ampang. Tapi ofkos I need their address or hotel's name ke apa2 la kannn..Ampang tu berbelit gak jalan dia. Tapi they don't know. They said they stay in an apartment at Korean Town. Udahhh... mana nak ku redah Korean Town plak. Pernah dengar tapi aku tak tau pun kat mana. Their English sungguhhhhhhhh aku tak faham dan diorg pun tak berapa faham my english. Huhuhuuh.... So terpaksa guna talian hayat. Kol someone yg tau Korean Town. Finally after 2 kali calling2, kami berjaya gak jumpa. Sampai je kat satu simpang, the Koreans terus menjerit suka. Yess! Yesss! Here..here... eleh dah sampai depan pintu boleh la here here. Kelakar la. Ye lah mmg layak la panggil Korean Town, keliling penuh ngan restoran and shoplots Korean. Tak sangka kat KL ada tempat gini ek. Kami turunkan diorg pastu beria nak bg duit. Aku cakap tak payah la kan sebab aku pun mmg otw nak ke Ampang nih. tapi depa tak paham kot. Hikhikihik... Depa cakap yesterday the paid RM 30 for taxi from UPM to Ampang. Aku cakap tak pa la... Tapi depa letak duit kat seat aku. Aku tgk RM30, takpe la since depa sungguh2. Aku pulangkan balik RM10...amik RM 20 je. Pastu depa ajak makan kat restoran Korea tepi parking tu. Tak mau aku heh...heheheheheh oh tidakkkkk!

Moral of the story - Tengok lah citer Korea tapi jangan makan makanan Korea.

SEKIAN. PEACE.

3 comments:

ayinn said...

salam siarah yap..
i follow u back!!

trimas sudi singgah,..

hz said...

Thank you for helping them!! Kalau nak makan makanan Korea pun boleh - minta kimchi (sayur aja); yang lain tak taulah.

Jard The Great said...

waaa... suka wat ala2 cerpen ek.. ehehe..

salam singgah dari ku.. ;p

keep up writing ya!