Monday, August 4, 2008

InterNet (?) - Unlimited Access

Pagi Isnin ini disambut dengan punch in sblm jam 7 pagi (punch online tau)sbb En. Anuar terpaksa berkejar ke Puchong...mungkin akan berterusan dalam seminggu dua ni. Takpe...salurkan tenaga ke arah positif....hehehhehe...
Anyway aku curi2 melayari satu blog yang agak sensasi...kisah lipur-lara "mangsa" yang telah di"perguna"kan secara songsang. Bukanlah bertujuan untuk menyokong atau menyalahkan sesiapa (hampir semua org menggunakan frasa ini) dan aku melihat ini dari sudut yang berbeza. Budaya blog sudah mula menjadi amalan sehingga lahirlah istilah "pengamal blog". Jika dulu ruang blog hanya jadi bahan bacaan tetapi kini semakin ramai menjadikannya sebagai tempat luahan rasa, saluran pendapat, cari jodoh, tukar2 resepi, kembangkan ilmu, kongsi idea dan sebagainya. Dari sebaik-baik kegunaan hinggalah ke sehina-hina eksploitasi.
Sebagai seorang yg menyokong kempen MEMBACA JAMBATAN ILMU, aku dapat rasakan betapa perubahan budaya membaca itu sekarang. Kalau dulu ternanti-nanti keluaran majalah dan akhbar harian, mingguan, tabloid, arus perdana...namun sekarang argghhhhh...takpe lah...nnt baca online lah. Yesss....internet telah mendominasi kehidupan kita. Segala-galanya internet sehinggakan kanak2 tadika pun tau pasal internet.
Dahulu budaya cybercafe dipandang sebagai perkara baru yang amat maju...tetapi selepas 3 - 4 tahun cybercafe hanya menjadi tempat bermain games selepas budaya IRC mula hilang. Dahulunya dengan bayaran RM2 sejam, sembang IRC seakan menelan duit bagai air oren.
Internet...internet....kalau server down di pejabat, serasa nyawa terputus...satu kerja pun tak boleh buat (?). Yelah mula dari punch in sudah gunakan sistem online...tak termasuk sistem kewangan, cuti, permohonan kerja, pengurusan sumber manusia. Manusia sekian kali ini menjadi hamba teknologi lagi.
Akhir kalam...salurkan tenaga dan minda ke arah positif...nescaya semuanya akan menjadi terkini....maksudnya silalah update Friendster dan blog anda! Aku dah bosan la wei baca ngan tgk gambar yg sama!!!!!!

1 comment:

azlidaami said...

itt...saje je latu..sape srh tgk frienster org..dh xde keje ke??